9 Ocak 2018 Salı

Tahinli Cevizli Kabak Tatlısı: Israrla Tavsiye Ederim


Birkaç ay öncesine kadar varlığından haberdar olmadığım bir tatlı türü idi tahinli cevizli kabak tatlısı. İstanbul Acıbadem'deki bir ıslama köftecide yedim, çok hoşuma gitti, ondan sonra arada bir yapmaya başladım. Fotoğraflar 2017'nin son gününde yaptığım son çalışmamdan. Kabak tatlısı sevenler bu şekilde de beğeneceklerdir sanırım. Ben üstüne ceviz serpiştirilmiş klasik haline pek düşkün değilimdir. Kremalı olarak yapıyorum, ezip, katların arasına ve üstüne krema ve ceviz serpiştirerek, onu severim. Bunu da sevdim. Cevizler tahinle kaplanıyor, pişmiş, şerbetini içine çekmiş kabaklar tahini de özümsüyor; hakkaten güzel bir tatlı oluyor. Malzeme miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Benim kullandığım malzemelerden üstteki fotoğrafta gördüğünüz miktarda tatlı çıkıyor.

Malzemeler:

2 kg. balkabağı
4 su bardağı toz şeker
400 - 450 gr. tahin
Ceviz


Yapılışı:

Dilim dilim kestiğiniz kabakları geceden toz şekerle ıslatın. Sabahleyin şekerlerin kabakların saldığı sudan dolayı erimiş olduğunu göreceksiniz. Öylece ocağa koyun ve pişirmeye başlatın. Ben hiç su eklemedim, gerekmedi. Ama fazla su salmayan kabak da olurmuş mesela, o zaman eklemek gerekebilir.






Yumuşayan kabakları tencereden alıp borcama veya tercih ettiğiniz başka bir kaba koyun. Tencerenin dibindeki şerbeti üstlerinde gezdirip soğumaya bırakın.



Tahinli cevizli kabak tatlısı hazırlama işleminde sıra soğumuş balkabaklarının üstünde tahin gezdirmeye geldi. Ondan sonra da küçük parçalara ayırdığınız cevizleri ekliyorsunuz. Ben bol cevizli yaptım.





Gördüğünüz gibi yapılması kolay bir tatlı bu. Ben her zaman geceden şekerde beklettim ama bu şekilde bekletmeden kabak tatlısı yapmanın yolu da varmış. Bunun için fırın kullanmak gerekiyor. Soyulmuş kabakları borcama dizip üstüne şeker döküyorsunuz, sonra borcamın üstünü alüminyum folyoyla kaplıyor ve 180 - 200 dereceye gelmiş fırında pişmeye bırakıyorsunuz. 40 dakika kadar böyle pişirdikten sonra borcamın içindeki su azalmasın diye folyoyu çıkarıp 20 dakika daha pişiriyorsunuz. Ama ben yukarıda yazdığım uygulamanın sonucundan memnunum, acelem olmadıkça bu şekilde yapmayı tercih ederim.


Kremalı kabak tatlısı tarifi için tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mesajınız kısa bir süre sonra yayımlanacaktır.